Hoe word je eigenlijk zo’n achterlijke anti-vaccinatiemalloot?

Er zijn twee soorten mensen: zij die tegen vaccins zijn en zij die geen bord voor hun dikke domme bakkes hebben. En diep van binnen ben ik eigenlijk wel een beetje jaloers op de eerste groep.

Ik kan me namelijk voorstellen dat dat echt heerlijk moet zijn, zo met je vingers in je oren lekker zelfgenoegzaam lopen roepen dat je wetenschap beter snapt dan wetenschappers. Dus vroeg me zo eens af hoe een weldenkend persoon kan verworden tot een gillende, aandachttrekkende, panische antivaxxer. Na diepgravend onderzoek en flink wat nattevingerwerk, formuleerde ik 5 stappen die nodig zijn om een volwaardig anti-vaccineerwappie te worden. 

Let wel: dit is geen artikel waarin ik uiteenzet waarom je móet vaccineren. Zulks zou vrij weinig zin hebben. Als jij, lezer, snapt waarom je moet vaccineren, heb je een dergelijk betoog niet nodig. En als jij, lezer, tégen vaccineren bent, ben je toch te koppig voor een dergelijk betoog.  ¯\_(ツ)_/¯

1. Lees je in, maar leer met mate

De gemiddelde anti-vaccinatiedebiel ontspruit bij precies genoeg onvoldoende informatie. Denk aan een incomplete Facebookpost met warrige verhalen en kromme redeneringen over de gevolgen van vaccineren (Ik vaccineerde mijn kind en die was vervolgens een dag lang koortsig, WTF OVERHEID?)

Vervolgens ga je googelen, laat je websites die pro-vaccineren zijn voor nu even links liggen en beland je op https://stichtingvaccinvrij.nl

Goh“, denk je. “Dat ziet er professioneel uit, hier zit vast meer achter.” Langzaamaan bekruipt je een vers gevoel van zelfgenoegzaamheid en superioriteit: “Hoe kunnen mensen zo onverantwoordelijk zijn dit in hun kinderen te spuiten? Ik vind het waanzin.

Zo treed je prachtig in de voetsporen van de profete van de antivaxx-religie: Jenny McCarthy. Die wist met al haar op de porno-set opgedane kennis van biologische causaliteit het verband te leggen tussen het autisme en de vaccins van haar zoon. Later bleek overigens dat zoon helemaal geen autisme had. Geweldig.

Te bang/lui/kortzichtig om je nieuw verworven superioriteit in twijfel te trekken, blokkeert je ego alle informatie die dit tegenspreekt. Liever begin je anderen de les te lezen en weg te zetten als blinde volgelingen als ze je argumenten en conclusies ontzenuwen. En zo rollen we met een compleet gebrek aan zelfreflectie door naar de volgende stap.

2. Verwar een kritische houding met bekrompen gedrag.

Hoewel het al lastig is een discussie te winnen van een intelligent, weldenkend individu, is het onmogelijk een discussie te winnen van een bekrompen volidioot. Streef het dus na dat laatste te zijn, want dan hoef je nooit meer je ongelijk toe te geven! Elke discussie die je hierdoor wint, sterkt je zelfverzekerdheid, waardoor je meer discussies hierover aangaat, die je vanzelfsprekend ook weer wint. Zo kom je in een oneindige lus terecht van discussies aangaan en nooit ongelijk krijgen.

Waarom dit werkt? Vanwege het dunning-krugereffect, genoemd naar psychologen Dunning en Kruger, die onderzoek deden naar precies dit fenomeen:

De uitkomsten van een aantal eerdere studies wekten volgens Kruger en Dunning de indruk dat bij diverse competenties, variërend van begrijpend lezen en het besturen van een motorvoertuig tot schaken en tennissen (in de woorden van Darwin) “onwetendheid vaker dan kennis tot zelfvertrouwen leidt”. Met betrekking tot een gegeven vaardigheid stelden zij als hypothese dat incompetente individuen:

  1. de mate waarin zijzelf over die vaardigheid beschikken overschatten;
  2. die vaardigheid niet in anderen herkennen;
  3. geen besef hebben van de ernstige mate waarin zij tekortschieten;
  4. na grondig te zijn getraind in die vaardigheid wel inzien dat ze vóór die training tekortschoten.

Kortom, je bent inmiddels dusdanig incompetent geworden dat je je eigen incompetentie niet eens meer kan bevatten.  Daarbij ben je ook nog eens zo zelfverzekerd, dat je naar niemand meer hoeft te luisteren. Hartstikke goed bezig dus, maar we zijn er nog niet.

3. Drogredenen zijn je beste vriend

Om een beetje fatsoenlijke anti-vaxxer te worden, moet je namelijk wel vaardig zijn in de specifieke informatie op precies de correcte incorrecte manier te weerleggen. Dit doe je door een meester te worden in drogredenen.

Kijk bijvoorbeeld eens hiernaar, allerlei terrorverhalen van mensen die ineens zagen dat hun kind was veranderd na vaccineren. Voorbeeld:

“We hebben gewoon zoals dat “normaal is” een hielprikje laten doen en zijn daarmee meteen het circus ingegaan van consultatiebureau en vaccins. We schrokken heel erg van de reactie op de prikken; een blij, vrolijk kind was na de vaccinaties helemaal ons kind niet meer! Vrijwel meteen na de eerste prik was het: huilen, huilen, huilen – het hield maar niet op.”

In de normale wereld noemen we zoiets ‘anekdotisch bewijs’. Een klassieke drogreden, ideaal om in te zetten in een discussie over vaccins.

Gelukkig heb jij je inmiddels via stap 2 een prachtige bekrompen houding aangemeten, dus mag jij mag wel anekdotisch bewijs gebruiken. Sterker nog, dit is een van je belangrijkste wapens in de strijd tegen gezond verstand.

Een ander pareltje in het repertoire van een antivaxxpipo is de volgende uitspraak:

“Door zo’n ziekte heen groeien, daar word je als kind sterker van. Kijk maar naar kinderen die niet zijn ingeënt, hartstikke gezond.”

Wederom een schitterende drogreden, de ‘non sequitur’. Het een volgt niet uit het andere. Bovendien ga je dan ook nog eens op fabelachtige manier voorbij aan wat er daadwerkelijk aan de hand is: ziektes komen niet meer voor, juist omdat de meeste kinderen worden gevaccineerd. Dankzij de hoge dekkingsgraad, die bestaat omdat er al zoveel kinderen zijn gevaccineerd.

Bovendien, hadden al die kinderen die zijn gestorven aan mazelen daar maar aan gedacht: gewoon er even doorheen groeien:

4. Wees egocentrisch

Hoewel je eigen kind lekker meelift op de dekkingsgraad van de maatschappij, die nu nog wel hoog genoeg is, lopen andere kinderen het risico ziek te worden van jouw ongevaccineerde kind, dat eigenlijk een soort tijdbom van ziektes en virussen is. 

Bekijk het plaatje hieronder en besef dat vanwege anti-vaxxers in de VS ziektes die we al van de planeet hadden gevaccineerd, zoals de mazelen, in 2018 weer de kop opsteken. Dit kun jij voor Nederland betekenen. Lekker goings!

Wat een sublieme klap op de vuurpijl. Een beetje anti-vaxxer is dus lekker egocentrisch en heeft niet alleen geen moeite hiermee.. nee, nee. Hij/zij verwijt de mensen die hun kinderen wel netjes inenten, ook nog eens gebrek aan een kritische blik, domheid en wat niet al.

Zo ook jij. Wees een egocentrische klootzak, dat is uiteindelijk de lijm die je bestaan als anti-vaccinatieflapdrol bijeen houdt.

5. Zorg dat je altijd de domste bent in een gesprek

Dit is in principe niet heel moeilijk, maar toch de moeite waard om in achting te nemen. In het uitzonderlijke geval dat je namelijk ineens iemand verbaal en inhoudelijk de baas bent in een gesprek, kan al het bovenstaande per abuis tegen je worden gebruikt. Dat moet je niet willen. Alleen als je de domste bent, kun je zelf het hardste gillen en wegkomen met je gebruikelijke strapatsen.

Van harte!

Voldoe je aan al deze criteria? Gefeliciteerd, nu ben je een achterlijke anti-vaxxer. Ga snel naar Facebook om een statusupdate te posten over hoe kritisch en zorgzaam je bent voor je kinderen. Wellicht word je dan uitgenodigd voor een talkshow om je mening omtrent vaccinaties te verkondigen tegenover iemand die er wél verstand van heeft. (Dat noemen we ‘valse balans’ en is een puike mijlpaal om trots op te zijn.) Succes!

Disclaimer

Ben jij tegen vaccinaties en vind je dit artikel beledigend c.q. respectloos? 

Mooi zo. Krijg ongezien de tyfus.

Gerelateerd