Waarom ruikt gekookte broccoli naar stront?

 

Broccoli. Zowel als producent van menig Bond-film als vezelrijke groente prima te verteren. Toch heb ik met de laatste variant toch een klein probleempje. Deze ruikt namelijk, mits gekookt, naar natte winden. Sterker nog: na het koken van broccoli meurt de hele keuken naar een matig onderhouden campingtoilet.

Waar ligt dit aan? Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Het ligt aan broccoli
  2. Het ligt aan mij

Een derde mogelijk had kunnen zijn, dat het aan mijn keuken ligt. Maar na experimenteren in verscheidene keukens, kan ik deze mogelijkheid met een gerust hart wegstrepen.

Laten we de twee mogelijkheden verder verkennen .

1. Het ligt aan broccoli

Broccoli

Volgens de onvolprezen broccoli-Wikipediapagina:

Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool”.

En iets verderop:

.. Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen, waarschijnlijk door de stof sulforafaan

Nu krijg ik sterk het vermoeden dat de geur komt door deze sulforafaan, een organische zwavelverbinding in broccoli en andere kolen. Zoals eigenlijk nooit vaker, biedt een Poolse sciencepagina mij richting, hoewel niks sluitends:

“What gives the characteristic smell to cruciferous vegetables, are probably sulphur compounds, including those released from glucosinolates.”

Als ik broccoli kook, komen er zwavelachtige stoffen los. Die zorgen voor de geur.

2. Het ligt aan mij

Mij

Er bestaat geen Wikipedia-pagina over mezelf, maar gelukkig kan ik mezelf naar voren schuiven als deskundige op het gebied van mezelf:

Adriaan ter Braack van zeg-eens-aad.nl is een in Nederland geboren homo sapiens c.q. Ajaxsupporter en bestaat voor ongeveer 60 procent uit vocht, 20 procent vet, 15 procent eiwitten en 5 procent overige stoffen. Een gemiddelde Adriaan ter Braack kookt zijn broccoli meestal 5 tot 7 minuten, bijna twee keer zo lang als wordt aangeraden.

Ah. Na twee zinnetjes gerichte introspectie kan ik concluderen dat ik mijn broccoli te lang kook.

Oplossing: minder lang koken

Hoewel het de door mij zo verachte poepgeur dus ontstaat door een combinatie van oorzaak (1) en (2), vermoed ik dat het vooral te verhelpen is door te focussen op de laatste. Want ik verwacht niet dat ik de sulforafaan kan extraheren uit een broccoli, eer ik deze naar verlangen bereid. Dat zou ik ook niet moeten willen, gezien de helende werking van deze stof; ik eet broccoli immers omdat het gezond is.

Wél zou het kunnen liggen aan het feit dat de broccoli niet zo vers is, weten verscheidene bronnen mij te vertellen. Maar ik koop altijd van de versafdeling, dus daar laat ik me niet door misleiden.

Conclusie

Broccoli bereid je eigenlijk het best door het maar enkele minuten te koken. Langer koken, betekent meer zwavelsamenstellingen in de lucht, betekent meer stank. Ergo, als het in je keuken riekt naar keutels, betekent dat vooral dat je de broccoli te lang hebt gekookt en er allerlei slechtruikende zwavel is vrijgekomen. En dat er inmiddels flink wat vitamines verloren zijn gegaan. En dat je dus een sukkel bent en die strontgeur in je keuken gewoon hebt verdiend.

Mocht om wat voor rare reden dan ook toch per se je broccoli langer dan 5 minuten willen koken, maar ben je minder te porren voor de daaropvolgende anuswalm in je keuken, kun je ook deze tips volgen.

Gerelateerd