Een dinsdag zonder domme vraag is net als het einde van een schijnzwangerschap: een onverwachts flink levenloze bevalling.

De domme vraag van deze week….

Kan ik elektronische muziek luisteren met water in m’n oor?

Je kunt je elektronische apparatuur maar beter uit de buurt houden van water en andere vochtige substanties; als er water in je elektronica komt, kan er namelijk stroom gaan lopen op plekken waar dit schade kan veroorzaken, dat noemen we ‘kortsluiting’.

Dit geldt overigens niet voor gedestilleerd water, want zuiver water geleidt juist niet. Normaal water bevat echter allerlei kleine deeltjes zoals mineralen en vuil, waardoor er wél een stroom kan lopen waar die niet hoort. En gaan al je spulletjes helemaal naar de gallemiezen! Zeg maar dag tegen je apparatuur 🙁

Elektronische muziek wordt – in tegenstelling tot elektronische apparaten – echter nog steeds overgebracht via geluidsgolven door de lucht: de elektriciteit zit ‘m gelukkig alleen in het productieproces, niet in het medium zelf. Het water in je oor kan derhalve geen kortsluiting veroorzaken in de elektronische muziek. Het antwoord is dus: Ja, dat kan. Maar luister niet te lang, anders krijg je misschien zelf kortsluiting in je hoofd, haha.