Een domme vraag is als een natte wind: hij ontstaat meestal per ongeluk en doorgaans schaam je je als je ‘m hebt de wereld hebt ingeslingerd. Bovendien is zowel een natte wind als een domme vraag sociaal niet echt geaccepteerd. Tot slot zijn beide juist hartstikke gezond!
Daarom behandel ik elke dinsdag een domme vraag, met uiteraard deze dinsdag een natte wind in de hoofdrol. Anders was deze iets te lange intro wel ontzettend uit de lucht komen vallen. #schetenwap
De vraag van deze week: Kunnen de ruiten beslaan als ik veel winden laat?
Iedereen heeft wel eens last van een winderige bui. Iedereen heeft ook wel eens last van beslagen ruiten. Nou ja, last – ze zijn gewoon beslagen. Maar houden deze twee dingen ook verband?
Een ruit beslaat als het vocht in de lucht (dat uiteraard gasvormig is) dusdanig afkoelt dat het vloeibaar wordt. Dit kan bijvoorbeeld als het buiten koud is en binnen warm: de koude ruiten laten de lucht dichtbij de ruit dusdanig afkoelen dat het vocht in de lucht daar vloeibaar wordt. Dit vloeibare luchtvocht dat vervolgens op de ruit gaat lopen zitten, noemen we condensatie.
Wil een wind een ruit beslaan, zou deze wind dus een hoog vochtgehalte moeten hebben, maar niets is minder waar. Er zit vooral methaan in. Tenzij de temperatuur van de ruiten rond de minus 183 graden Celsius ligt – dat is namelijk het dauwpunt van de methaan in je darmkanaal – zul je geen kleine bruine scheetdruppeltjes op je raam kunnen zien. De term ‘natte wind’ is derhalve ook onterecht.
Het antwoord is dus: Niet echt. De ruiten zouden kunnen beslaan, maar dat zou niet komen door de gasvormige maaginhoud die je zo enthousiast het leven in hebt gekatapulteerd. Eerder doordat het binnen warm is en buiten koud. Beter zet je dus even een raampje open, daardoor zullen de ruiten minder beslagen zijn én zal de penetrante darmloeft kunnen ontsnappen. Dat het niet goed is voor het klimaat, neem je maar op de koop toe, want op een helder uitzicht en frisse riekend huis staat geen prijs.