Laatst zat ik een keer niet zo goed in m’n vel en liet ik me vertellen dat mijn chakra’s niet op één lijn staan. Wanneer ik dan speels vraag of dat misschien komt doordat ik er soms eentje per ongeluk op de keukentafel laat liggen, sta ik ineens niet meer open voor alles tussen hemel en aarde.

Echt, ik zou iedereen de boeken van Eckhart Tolle, een stukje mindfulness, wellicht wat yoga en gezonder, bewuster leven aanraden.

Maar ik word zo simpel van dit soort zweverige zemelkots. Dit inhoudsloze, pathetische positiviteitsfascisme onder het mom van spiritualiteit, waarin elke gebeurtenis, emotie en gedachtegang middels een onsamenhangend kakofonie wordt verpakt in holle, zalvende tegeltjeswijsheden. Zoals bijvoorbeeld dit:

‘Maar toch ben je perfect, inclusief als je imperfecties.’

Nee, gewoon nee. Dat is dus precies hoe taal niét werkt. En als dat al zo is, waarom zou ik dan alsnog m’n chakra’s gaan uitlijnen? Zo is het toch ook al goed?

Maarja, als ik zulk gezond verstand in bepaalde kringen tracht te salonfähigen, ligt het blijkbaar aan mij.

¨Je denkt veel te rationeel. Je zou wat spiritueler moeten zijn.¨

Meid, wat je allemaal uitkraamt is niet spiritueel. Het is gewoon kut.

Pardon….

Want kut, dat mag dus niet. Het geslachtsdeel van een vrouw heet geen kut/kano/kale gum/druipgrot/flamoes/voeg/poes en al helemaal geen vagina , maar ´yoni´. ´Vagina´ is namelijk latijn voor ´schede´, ofwel omhulsel van een zwaard. En daarin ligt teveel de nadruk op een patriarchale benadering van de kut – namelijk dat deze louter zou fungeren als sexuele speeldoos voor de man.

 

Kut

 

Fair enough, hoor. Aanpassen die hap. ´Yoni´ zou zoiets betekenen als heilige tempel en dat lijkt me dan inderdaad een adequatere benaming. Maar een rondje Googlen leert mij dat het onder andere Hebreeuws is voor godsgeschenk. In deze context een godsgeschenk voor, laat me raden, mannen? Zit je dan niet, definities uit het Sanskriet (bron / baarmoeder) daargelaten, met hetzelfde probleem?

En je kut voelen, pardon, je yoni voelen, dat mag dus ook niet. Dan is er iets mis met je vibraties t.o.v. die van de aarde. Terwijl je zou zeggen, dat het prima is om je af en toe yoni te voelen. Iets met Yin, Yang en Yoni, toch? Of ik heb ik dat verkeerd geleerd?

Wanneer ik echter iets dergelijks ter sprake probeer te brengen, sta ik niet open voor een kosmische klik, doordat ik niet goed ben geaard ofzo.

Want we zijn allemaal één met de aarde, de wereld en het universum – behalve ik dan. Sterker nog, iedereen die ooit heeft geleefd en zal leven, al hun energieën zijn aanwezig. Kun je voelen als je even goed oplet. Is zelfs wetenschappelijk aangetoond.

Nouja, het klopt inderdaad dat, gezien de atoomhuishouding van het universum, deeltjes van jou ooit bestanddeel waren van iets anders. Als je een glas water drinkt, is de kans aanwezig dat er een watermolecuul in zit, dat Michael Jackson ooit heeft uitgepist. Een geruststellende gedachte, maar hier blijft het qua wetenschappelijke onderbouwing ook wel bij. De persoonlijkheid van je oma leeft echt niet voort in de inkt van je tatoeage van een zwaluw (dat was je oma´s op twee na favoriete zangvogel en je dacht er eentje te zien in de verte, 5,5 maand na haar crematie, dus een tatoeage was de enige logische stap)

¨Nee, maar dat is mijn ervaring wel¨. Prima, hoor. Maar jouw ervaring gaat, voor zover ik me kan herinneren, niet door voor wetenschappelijke onderbouwing. En kap eens met m´n aura schoonplukken.

Wanneer ik echter een dergelijke kanttekening maak, komt dat door mijn gesloten houding. Ik ben gewoon te kapitalistisch ingesteld en leg mezelf teveel grenzen op.

Overigens is kapitalisme compleet yoni en zijn grenzen overbodig, heb ik vernomen. Prima, daar zou je wat mij betreft best een behoorlijk, zij het links-liberaal naïef, betoog over kunnen houden. Dus ga je gang en overreed me.

Maar helaas, deze semipolitiek geëngageerde oneliners, daar zullen we het voor vandaag mee moeten doen. We moeten onszelf er wel voor behoeden dat we niet per abuis verstrikt raken in een goed gesprek, dus houden we het maar bij omstebeurt slap kakelen voor de eigen hippieparochie en daarmee namasté. Jouw ervaring delen, daar gaat het uiteindelijk om. En jouw ervaring is dat kapitalisme kut is, omdat je geen werk krijgt. Maar dat dat waarschijnlijk komt, doordat je de hele dag ongewassen in kleermakerszit loopt mee te neuriën op de grondtoon van je sterrenbeeld, dat is dan weer géén onderdeel van je selectieve ervaring. Stel je voor dat je namelijk ineens wel iets verstandigs en onderbouwd zegt.

Wanneer ik echter, tegen beter weten in, vriendelijk doch dringend een verzoek tot verstandige onderbouwing indien, zijn mijn meridianen niet naar behoren geharmoniseerd. Dan denk ik teveel in bestaande kaders en zou ik eens wat minder vlees moeten eten. Blijkbaar ben ik niet zen.

Man, ik ben godverdomme fucking zen, joh.

Iedereen moet lekker geloven wat-ie wil en spiritualiteit is in de kern echt geweldig. Maar de vaandeldragers van de culturele golf die ermee gepaard gaat, wat minder.